Istotne składniki diety w profilaktyce osteoporozy- Fosfor

Fosfor to drugi obok wapnia ważny składnik kości i zębów. W kościach zawarte jest 85% fosforu, znajdującego się w całym organizmie.

Fosfor uczestniczy w mineralizacji kości, wchodzi w skład wielu enzymów, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Na wchłanianie i uwalnianie fosforu, podobnie jak w przypadku wapnia, mają wpływ parathormon i witamina D. Odpowiedni stosunek wapnia do fosforu powinien wynosić 1:1. Niedobory fosforu zdarzają się niezwykle rzadko, gdyż fosfor powszechnie występuje w żywności (mięso, wędliny, ryby, produkty zbożowe i mleczne) oraz w produktach, do których związki fosforu są dodawane w celach technologicznych (fosforany, polifosforany). Zbyt duże ilości fosforu w diecie mogą ograniczać wchłanianie wapnia oraz cynku, magnezu i żelaza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.