Dieta w osteoporozie

 

 

Prawidłowe żywienie jest jednym z czynników, które wpływają na utrzymanie kości w jak najlepszym stanie. Optymalna i właściwie dobrana dieta odgrywa rolę zarówno w profilaktyce osteoporozy (sprzyja uzyskaniu kości dobrej jakości), jak również wspomaga jej leczenie.

 

 

Do czynników żywieniowych powiązanych z osteoporoza należą czynniki zwiększające masę kostną  oraz czynniki obniżające masę kostną.

Czynniki  żywieniowe zwiększające masę kostną (obniżające ryzyko wystąpienia osteoporozy):

  • zgodne z zapotrzebowaniem spożycie wapnia, witamin D,C i K
  • odpowiednia proporcja między wapniem a fosforem
  • obecność izoflawonoidów w diecie

Czynniki żywieniowe obniżające masę kostną

(zwiększające ryzyko wystąpienia osteoporozy ):

  • niedożywienie ( zbyt niska masa ciała BMI< 18,5 )
  • mała zawartość wapnia i witaminy D w diecie
  • nadmiar białka, witaminy A i sodu w diecie
  • nadmierne spożycie alkoholu, kofeiny

Jeśli chcemy, aby nie przytrafiła się nam osteoporoza dieta, którą wzmacniamy swój organizm, musi bogata w wiele składników, takich jak mikroelementy i witaminy. Do najważniejszych należą:

  • wapń – jest podstawowym budulcem kości,
  • bor – nasz organizm potrzebuje tego pierwiastka, aby lepiej przyswajać wapń,
  • miedź – odpowiada za mineralizację kości,
  • mangan – wzmacnia tkankę łączną kości,
  • krzem – wpływa na elastyczność kości,
  • cynk – jest niezbędny do wytwarzania białek kostnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *