Prawidłowe żywienie jest jednym z czynników, które wpływają na utrzymanie kości w jak najlepszym stanie. Optymalna i właściwie dobrana dieta odgrywa rolę zarówno w profilaktyce osteoporozy (sprzyja uzyskaniu kości dobrej jakości), jak również wspomaga jej leczenie.
Do czynników żywieniowych powiązanych z osteoporoza należą czynniki zwiększające masę kostną oraz czynniki obniżające masę kostną.
Czynniki żywieniowe zwiększające masę kostną (obniżające ryzyko wystąpienia osteoporozy):
- zgodne z zapotrzebowaniem spożycie wapnia, witamin D,C i K
- odpowiednia proporcja między wapniem a fosforem
- obecność izoflawonoidów w diecie
Czynniki żywieniowe obniżające masę kostną
(zwiększające ryzyko wystąpienia osteoporozy ):
- niedożywienie ( zbyt niska masa ciała BMI< 18,5 )
- mała zawartość wapnia i witaminy D w diecie
- nadmiar białka, witaminy A i sodu w diecie
- nadmierne spożycie alkoholu, kofeiny
Jeśli chcemy, aby nie przytrafiła się nam osteoporoza dieta, którą wzmacniamy swój organizm, musi bogata w wiele składników, takich jak mikroelementy i witaminy. Do najważniejszych należą:
- wapń – jest podstawowym budulcem kości,
- bor – nasz organizm potrzebuje tego pierwiastka, aby lepiej przyswajać wapń,
- miedź – odpowiada za mineralizację kości,
- mangan – wzmacnia tkankę łączną kości,
- krzem – wpływa na elastyczność kości,
- cynk – jest niezbędny do wytwarzania białek kostnych.